Излъгаха ли ангелите?

Лука 2:14   И ангелите провъзгласиха: Слава на Бога във висините  и на земята мир между човеците, в които е неговото благоволение!

Мнозина ще попитат: „ Къде е този мир? Моят живот е размирен. Аз съм жалък. Аз съм болен.“ Стотици изречения като тези могат да бъдат казани в отговор на думите на ангелите през тази първа Коледа. На мнозина казаното от небесата изглежда като лъжа. А така ли е?

Да оценим как мислим, включително и аз самия. Склонен съм да мисля с термините на това, което се случва с мен във физическия свят. Поглеждам към финансовата страна на живота. Мога ли да платя всичките си сметки

Оценявам здравето си. Защо толкова ме болят мускулите? Защо ми е толкова трудно да се качвам по стълбите? Защо имам сърдечна недостатъчност?

Поглеждам семейството си и питам „Защо брат ми се разболя от рак? Защо и двамата ми братя преживяха инфаркти? Защо сина ми нарани гърба си и сега е инвалид?“  И след това се чудя: „Къде е мирът на земята за нас като семейство?“

С тогава започвам да се оплаквам: „Изглежда, че няма мир на земята. Нашето семейство е неспокойно. Ние страдаме. Не виждам никакъв мир!“

Аз съм сигурен , че не съм само аз, който се чувства така. Лесно е да се обезкуражим, когато животът ни е изпълнен с толкова много проблеми. Понякога количеството на проблемите, с които трябва да се преборим ни смазва.  Теглото на живота е твърде тежко за нас. Липсват удоволствието и радостта в живота поради многото проблеми с които трябва да се справяме.  Как преживяваме в такива условия? Всичко ни изглежда невъзможно, проблемите изглеждат толкова непреодолими. Тогава чуваме или прочитаме тези думи, изречени от ангелите в небесата и недоумяваме на глас: „Лъжат ни! Няма мир

Какъв е проблемът? Фокусираме се върху нещата от този свят, а не на този който ще дойде. Фокусираме се върху това, което се случва с другите хора и забравяме за истинския мир, който съществува между Бога и човека в името на и чрез Исус Христос. Когато се фокусираме в търсенето на мир във физическия свят, ние ще намерим такъв само от време на време и той ще бъде мимолетен в най-добрия случай.   Ще се върнем към отчайващите и обезкуражаващи аспекти на живота в свят, който съвсем не е съвършен и болката от живота ще вземе надмощие.

Какво е решението? Как да намерим мир? Търсенето на мира и разбирането на мир се намира в делата и личността на Исус Христос, Този, който Бог прати в света ,за да установи мир за нас между Него и нас, грешниците. Веднъж установен, този мир може да се приложи и във физическия, временен свят около нас.

Най-напред мир с Бога.

Това е най-същественият мир, който ние като грешници можем да получим някога.  Когато дойдем в този свят, когато се родим ние не сме в мир с Бога. Ние сме негови врагове. Ние се борим с Него ежедневно и в резултат – нямаме мир, нямаме духовен мир, не разбираме какво правим.

Когато Бог изпрати Исус в света Той Го изпрати за да установи най-съществения мир, мирът между Него и нас. Исус дойде в света, за да извърши това, което ние никога не бихме могли да направим, да компенсира нашите грехове и да ни направи приятели на Бога, да станем Негови любими деца.  Чрез Исус, който живя съвършен живот вместо нас, чрез Неговите адски страдания вместо нас, като беше разпънат на кръста, чрез смъртта Му след страданията, Исус сътвори мир, който днес е достъпен за всяко човешко същество.

Подробностите накратко и обобщено са тези: Когато Исус беше разпънат на кръста, Той увисна там заради нас.  Като Го разпъна на кръста преди почти  2000 години Бог Го наказа за греховете на всеки отделен човек от началото на съществуването на човешкия род.  Ужасът на това наказание е отвъд нашето въображение и отвъд това което може човекът да понесе. Но Той го направи за нас. Той преживя нашия ад, за да не трябва ние да го понесем, както и да изтърпим наказанието, което ние, грешниците заслужаваме. Ние знаем, че това беше изцяло извършено за нас, защото Бог възкреси Исус от мъртвите и чрез това възкресение обяви, че приема Исусовата жертва за нас. Той беше нашият съвършен заместник.

Сега, когато хората чуят това послание, Светият Дух на Бога създава вяра в Исус, който извърши всичко необподимо за нашето опрощение и за установяването на мир с Бога.  Когато човек вярва в Исус, това означава, че вярва, че това, което извърши Исус изкупува техните грехове, греховете са изкупени и опростени и последствията от тези грехове са отстранени от човека.  Вярващият от враг на Бога се превръща в любимо негово чедо.  Това е мирът, който ангелите провъзгласиха при раждането на Исус. Бог вече не е съдник и ние не сме вече Негови врагове, тогава когато вие и аз вярваме в Исус като Божий син, който живя, страда, умря и възкръсна от мъртвите заради нас. С тази вяра Бог е нашият любящ Отец и ние сме неговите любими чеда, деца за които Той се е погрижил по начин           , който никога няма да прозрем и разберем напълно. Бог ни обича и се грижи за нас при всяка ситуация.

И така, как това ни помага да преминем през нещастни, окаяни, обезкуражаващи моменти в този живот? Отговорът е:

Ако Бог изпрати Своя Син да понесе адът за нас, за това ние да живеем вечно в небесата с Него, мислите ли, че ще ни изостави в този пропаднал свят, в който всичко става не така както трябва? Разбира се, че не.  Той, който се погрижи за най големият от всички проблеми, а по-точно да бъдем изпратени в ада, заради това, че сме грешни и неверници, Той няма да ни изостави, когато нещата в този свят поемат в грешна посока.

Вие виждате, че ангелите не излъгаха. Има мир за нас с Бога и тогава има мира за нас и в света. Когато знаем, когато сме сигурни в Божийте обещания, че Той ще се погрижи за нас ние можем да живеем с вярата, че Бог няма да ни изостави когато ни се случат лоши неща, когато си мислим, че всичко си срива около нас.  Ако Божият Син страда и умря за нас на кръста, защо Той да забрави за нас, когато се нуждаем от Него? Отговорът е: Той няма да забрави, Той няма да забрави за нас. Ще бъде с Нас. Той ще ни помогне да преминем през трудностите в живота. Той ще бъде с нас при всяка наша стъпка.

На нас, разбира се, ще ни хареса ако Той просто премахне проблемите ни. Но Той не постъпва така. Нашият свят е голяма бъркотия и ще бъде винаги така. Християните очакват времето, когато ще напуснат този свят и ще отидат при Бога, в небесата, където няма да има проблеми, страхове и сълзи. Но до тогава Бог ни е обещал да бъде с нас в добро и лошо в нашия живот.  В резултат ние оставаме в мир с Бога и ние живеем в мир, знаейки ,че Той няма да изостави любимите си чеда, тези, които вярват, че исус е техния Спасител.

Така, че виждате, че ангелите не излъгаха. Те казаха абсолютната истина. Бог изпрати мир в света чрез Исус.  Бог установи мира, изпращайки Сина си да изстрада нашия ад заради нас и да възкръсна от мъртвите за нас.  Сега, след като този мир съществува между нас и Бог проблемите от този свят не ни изглеждат толкова големи. Бог е с нас, кой може да бъде против нас? И разбира се отговорът е: Нищо и никой. Веднъж след като разберем това, няма значение в каква житейска ситуация сме, без значение е колко сме обезкуражени, нито в колко плачевно състояние сме, няма значение колко много хора ни мразят и искат да ни нараня или го правят, Богът на любовта е с нас.   Това е мирът, който имаме. Слава на Бога във висините за това, че ни даде мир в името на Исус.

Вярвайте в Исус и мирът на Бога ще бъде ваш всеки ден, а не само на Коледа.

Благословена и мирна Коледа!

Преп. Др. Пол Хънсикер, Пастор, Служение „Ръце за помощ“ Източна Европa