Защо е библията толкова труна за четене?

Защо е библията толкова труна за четене?  Аз се опитах да я прочета, но не успях да стигна по-далеч от книгата на Левит и Числа. Има толкова много информация, която не разбирам. Как може да разбереш, това което четеш?

Това е въпрос, задаван доста пъти от различни хора под различна форма. Често четенето на цялата библия е трудоемка задача.  Помежду многото „проблеми” , има няколко  причини за това препятствие.

На първо място, много хора не разглеждат библията като една цялостна книга.  Те четат части от нея,но не я четат като цялостно и пълно средство на комуникация от Бог и летопис, който ни дава информация, за това как Бог работи в човешката история за установяване и поддържане на всичко живо в този свят, и за подсигуряване на прост начин на прощение и спасение на човечеството, което „обърка” Неговото съвършено творение.

Второ, факт е, че хората четат библията и изваждат цитати, които те използват уместно и неуместно, както им се струва за добре, като не осъзнават, че божието слово е цялостна единица, която сама се пояснява и тълкува. Често пъти хората тълкуват, това което четат на едно място, а след това са объркани когато тълкуват нещата по-различен начин на друго място в библията.

Трето, повечето от хората нямат познание, отностно историята и езика на библията, за да могат да разберат контекста на писанието, който им е напълно чужд.  Най-добрият подход за разбиране на писанията е способността да се откъснете от мисленето на хората от 21  век и предубежденията за това, което може да означава, „служете си библейските очила” и четете контекста във времето, по което събитията са се случили.

Четвърти, и най-важен от всички, е фактът, който твърде мното  хора пропускат да видят, че центъра на писанията е Исус Христос, неговия живот, страдание, смърт и възкресение, за установяване на прощение и спасение на всички. Исус е центъра и сърцевината на библията.  Всичките писания сочат към него по един или друг начин. И ако ние не четем библията като имаме предвид тази важна истина, всякакъв вид бъзразсъдни постъпки ще се появят.